Web Analytics Made Easy - Statcounter
Kerstversiering

Dit is ’s werelds grootste kerstboom

Op de hellingen boven het stadje Gubbio in de Italiaanse regio Umbrië wordt jaarlijks ’s werelds grootste kerstboom verlicht. Deze indrukwekkende traditie speelt zich af op de berghelling van Monte Ingino, waar honderden lampen een reusachtige kerstboom vormen. Daarmee claimen de Italianen de grootste kerstboom ter wereld.

De kerstboom op de Monte Ingino is een lange traditie in het middeleeuwse stadje Gubbio. Sinds 1981 worden de kerstboomlichten elk jaar ontstoken tijdens het feest van de Onbevlekte Ontvangenis (8 december) en blijven ze branden van zonsondergang tot in de late nacht. Bij het feest van Driekoningen (6 januari) worden de lichten gedoofd.

In 1991, tien jaar na de eerste opzet in deze vorm, werd de kerstboom officieel erkend als ’s werelds grootste kerstboom door opname in het Guinness Book of Records.

Gubbio, Italië in kerstsferen

De immense omvang van deze kerstboom is dan ook zeker indrukwekkend. Hij reikt tot een hoogte van 650 meter en strekt zich over 350 meter op het breedste punt. Om het silhouet van de boom op de berghelling te creëren, worden ongeveer 300 groene lampen gebruikt, terwijl nog eens 400 gekleurde lichtjes de boom versieren.

Bovenaan de kerstboom prijkt een grote ster, bestaande uit ongeveer 200 lichtjes. Meer dan acht kilometer aan snoeren worden ingezet om alle lichtjes van stroom te voorzien.

De lichtjes van deze kerstboom worden ‘geadopteerd’ door inwoners van Gubbio en omliggende gebieden, die de mogelijkheid hebben om een boodschap aan hun dierbaren te koppelen via één van de lichtjes. Dat doen de bewoners dan ook graag, van eerbetonen aan pasgeboren baby’s tot herdenkingen van recent overleden geliefden.

De betrokkenheid van de inwoners van Gubbio bij hun grootste kerstboom blijkt ook uit de ongeveer 2.100 vrijwillige werkuren die jaar na jaar worden besteed aan het opzetten en afbreken van de boom.

Op de site van de Kerstfee vind je nog veel meer kerstversiering

Beeld: YouTube