Web Analytics Made Easy - Statcounter
Kerstfeest

Het is bijna advent, maar wat is dat eigenlijk?

Het is bijna december dan begint de adventsperiode weer. Hoewel advent niet expliciet in de Bijbel wordt genoemd, is het een eeuwenoude christelijke traditie die in zowel protestants-christelijke kringen als in katholieke kringen wordt gevierd. Wat is advent eigenlijk?

Het gebruik van advent ontstond waarschijnlijk in de 4de eeuw na Christus in de Oosterse kerk. De adventsperiode beslaat 4 weken ter voorbereiding op Kerstmis. Het woord ‘advent’ is afgeleid van het Latijnse ‘adventus’, wat ‘komst’ betekent, en duidt dus op de voorbereiding op de komst van een nieuwe koning.

Advent symboliseert een periode van hoop, en dit sluit naadloos aan bij de donkere tijd van het jaar, en het herinnert aan vieringen in verschillende culturen en tradities rond de kortste dag van het jaar, wanneer de winter zich in al zijn glorie manifesteert, maar tegelijkertijd de belofte van de naderende lente in zich draagt.

De kerstboom weerspiegelt dit idee ook: te midden van kale en ogenschijnlijk levenloze bomen in de winter, blijft de altijd groene naaldboom ons vertellen dat de lente onvermijdelijk terug zal keren.

4 Zondagen voor Kerstmis

Advent begint 4 zondagen voor kerst, en in veel kerken wordt elke week een adventskaars aangestoken om symbolisch aan te geven dat we steeds dichter bij Kerst, het feest van het Licht, komen. Ook herinnert advent ons aan de wederkomst van Christus, zoals die in de Bijbel staat beschreven.

Advent 2023

Wanneer wordt Advent 2023 gevierd? De adventsperiode begint op de vierde zondag voor Kerstmis. In 2023 valt dit op de volgende data:

  • Eerste advent: zondag 3 december 2023
  • Tweede advent: zondag 10 december 2023
  • Derde advent: zondag 17 december 2023
  • Vierde advent: zondag 24 december 2023

De adventsperiode van 2023 jaar loopt dus van zondag 3 december t/m zondag 24 december en duurt 22 dagen.

Dit zijn de adventsdata voor 2024:

  • Eerste advent: zondag 1 december 2024
  • Tweede advent: zondag 8 december 2024
  • Derde advent: zondag 15 december 2024
  • Vierde advent: zondag 22 december 2024

Op sommige basisscholen is het ook gebruikelijk om de advent te vieren en gezamenlijk een kaars aan te steken. Dat is dan natuurlijk niet op zondag maar bijvoorbeeld op de maandag.

Symbolen en gebruiken tijdens de adventsperiode

Tijdens de adventsperiode zijn er verschillende tradities, gebruiken en symbolen die een rol spelen.

Adventsster

Een zilverkleurige papieren ster die in veel huizen voor het raam wordt gehangen en verwijst naar Christus als het Licht der wereld dat naar ons toe kwam om licht te brengen in de duisternis.

Adventskalender

Talloze tradities zijn ontstaan om de lange, opwindende wachttijd tot Kerstmis in kleine delen te beleven. Een van deze tradities is de adventskalender, die ongeveer 150 jaar geleden in Duitsland zijn oorsprong vond. Vanaf de eerste advent of vanaf 1 december – afhankelijk van de kalender – mag je elke avond een van de luikjes openen. Elk luikje bevat een bijbehorend verhaaltje of presentje.

Een vroege Duitse adventskalender uit het begin van de 20ste eeuw (bron: Richard Ernst Kepler/Wikimedia)

Achter het laatste luikje, op 24 december, vind je meestal een afbeelding van Maria, Jozef en het kindje Jezus, waarmee het verhaal van de geboorte wordt verteld. Sommige adventskalenders hebben alleen een vakje voor de 4 zondagen van advent en eentje voor kerstavond. We kennen nu ook moderne adventskalenders als die van Lego.

Meer inspiratie voor adventskalenders vind je hier

Adventskrans

Sinds 1930 is de adventskrans een veelvoorkomend gezicht in tal van kerken en huizen. Deze krans bestaat uit dennentakken en draagt 4 kaarsen. De krans zit vol symboliek: het groen van de dennentakken verwijst naar de kerstboom en daarmee naar Kerstmis. Dit groen staat ook symbool voor vitaliteit en nieuw leven.

De cirkelvorm vertegenwoordigt Gods eeuwige liefde, terwijl de kransvorm verwijst naar een soort eerbetoon of kroning, met name die van Jezus. De kaarsen zijn meestal wit of rood en symboliseren de vier zondagen gedurende de Adventsperiode. Elke zondag wordt er één extra kaars aangestoken.

In de kerk staat advent voornamelijk in het teken van reflectie. Gedurende deze periode nemen we de tijd om diepgaand na te denken en te overdenken hoe we ons leven leiden. Het ook een tijd van hoop. Hoop op de komst van het licht. Hoop op overvloed voor iedereen. Hoop op een betere toekomst.

Foto: Mario Eppinger/Pixabay