Web Analytics Made Easy - Statcounter
Kerstevenement

Traditionele kerstsfeer op de kerstmarkten van Nedersaksen

Vanaf eind november worden de kerstmarkten in ‘de 9 steden’ in de Duitse deelstaat Nedersaksen weer geopend. Deze steden vormen een van de meest sfeervolle kerstregio’s van Duitsland en omvatten Braunschweig, Celle, Einbeck, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim en Wolfenbüttel, evenals de Autostadt in Wolfsburg. Hoewel deze steden het hele jaar door de moeite waard zijn om te bezoeken, onthullen ze tijdens de kerstperiode hun meest romantische kant. Dit is een insiderstip voor liefhebbers van de klassieke kerstsfeer in een historische omgeving. De steden liggen dicht bij elkaar, waardoor ze ideaal zijn voor een kersttour.

Tussen de idyllische vakwerkhuizen, gotische baksteenarchitectuur, barokke gevels en historische pleinen is het bijna onmogelijk om de verleiding van glühwein en peperkoek te weerstaan. Kerstshoppen in deze prachtig versierde stadscentra is een buitengewone ervaring. Elke stad heeft zijn eigen unieke charme, van kerstdorpen, kerstpiramides en zelfs ondergrondse kerstmarkten tot middeleeuwse en Finse kerstmarkten. Elk van deze steden heeft zijn eigen hoogtepunten en sfeervolle evenementen. Zelfs de Autostadt in Wolfsburg wordt in de aanloop naar Kerstmis omgetoverd tot een winterwonderland.

In Göttingen, wordt de mooiste tijd van het jaar gevierd rond het middeleeuwse stadhuis en de Johanneskerk. Hier kun je genieten van lokale worstspecialiteiten en glühbier. Een nieuw hoogtepunt is de tentoonstelling van kerststallen in de Johanneskerk, met exposities uit de hele wereld.

In Hameln, bekend als de stad van de Rattenvanger uit het beroemde sprookje, is het statige Hochzeitshaus omgetoverd tot een adventskalender en is er een indrukwekkende elf meter hoge piramide op de Lütjenmarkt. Slenteren door de feestelijk versierde houten huisjes in de oude binnenstad is een genot. Bezoekers kunnen zelfs hun eigen glazen bol blazen in de glasblazerij.

In de UNESCO Werelderfgoedstad Goslar am Harz vind je het unieke kerstbos met meer dan 40 dennenbomen die met tienduizend verlichte lampjes de kerstmarkt op het historische marktplein betoveren. Op 16 en 17 december is er zelfs een ondergrondse kerstmarkt in voormalige ertsmijnen, genaamd de ‘Weihnachtliche Rammelsberg’.

Wolfenbüttel, de stad van de beroemde Duitse schrijver en dichter Gotthold Ephraim Lessing, biedt charmante vakwerkkraampjes en een historische kerstmarkt op de Schlossplatz. De binnenplaatsen zijn prachtig versierd en hebben elk hun eigen charme.

Braunschweig’s traditionele kerstmarkt op de historische Burgplatz heeft een opvallende attractie: de levensgrote kerststal. Deze markt heeft een traditie die teruggaat meer dan 500 jaar. De overdekte vlotten op de prachtig verlichte slotgrachten zijn een populaire ontmoetingsplaats.

Celle’s kerstmarkt wordt omringd door het grootste aaneengesloten ensemble van vakwerkhuizen van Europa. De kerstverlichting geeft de kleurrijke gevels een feestelijke gloed. De combinatie van stijlvolle marktkramen, feestelijke verlichting en kerstconcerten leverde Celle in 2018 de titel ‘Best Christmas City’ op.

Hannover’s historische oude binnenstad herbergt zowel een middeleeuws als een Fins kerstdorp. Een bezoek aan de Herrenhäuser Tuinen, een van de belangrijkste baroktuinen van Europa, is een absolute must. Bovendien transformeert de Hannover Adventure Zoo in een feestelijk verlichte Christmas Garden. Nieuw dit jaar is de Roncalli kerstmarkt bij het centraal station.

Het historische marktplein in Hildesheim is het hart van de kerstmarkt, met een grote kerstpiramide en kunstig bewerkte houten hutten. Kinderen kunnen zelfs hun wensen sturen naar de kerstman vanuit het oudste kerstpostkantoor van Duitsland in Himmelsthür.

Het traditionele kerstdorp van Einbeck opent opnieuw zijn deuren, en de kerstverlichting laat de vakwerkhuizen in het centrum schitteren. Bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan handwerk en regionale specialiteiten, waaronder Einbeck Winterbock bier.

Een tip is om een tour door deze historische steden te combineren met een bezoek aan de Autostadt in Wolfsburg, een paradijs voor autoliefhebbers. Van eind november tot eind december verandert de Autostadt in een sprookjesachtige wereld vol ijs, sneeuw en lichtjes. Hier vind je een 4.000 vierkante meter grote ijsbaan met discoschaatsen, sneeuwpret voor kinderen, een wintermarkt met prachtig versierde kraampjes en nog veel meer. Voor meer informatie en specifieke data per stad, kun je terecht op de website: https://9staedte.de/weihnachtsmaerkte/.

Kijk hier voor meer gezellige kerstmarkten in Duitsland.

Foto: Kerstmarkt in Goslar © Goslar marketing gmbh / Michael Abid