Web Analytics Made Easy - Statcounter
Kerstevenement | Kerstreis

Dit is de grootste en mooiste kerstmarkt van Europa

Wat is de mooiste kerstmarkt van Europa? In Boedapest zijn er tijdens de kerstperiode verschillende prachtige kerstmarkten om van te genieten. De meest authentieke en betoverende ervaring vind je op het Vörösmarty-plein. De hoofdstad van Hongarije is daarom voor de ware kerstmarktfan absoluut een bezoek waard.

Wil je naar Boedapest tijdens de kersttijd?
Bekijk dan nu het aanbod van TUI.nl

De stad Boedapest transformeert in november in een magische winterwereld. Overal zie je fonkelende verlichting, traditionele kraampjes die heerlijke warme kastanjes aanbieden, vers bereid voor jouw genot.

Wanneer je de kerstmarkten van Boedapest bezoekt, kun je niet anders dan slagen voor kerstcadeautjes. De onweerstaanbare geuren van glühwein, mézes kalács (een soort speculaaskoekje) en andere lekkernijen brengen zelfs de grootste kerstchagrijnen even in de kerstsfeer.

En laten we vooral niet de kürtőskalács vergeten (de traditionele Hongaarse schoorsteencake). Alleen al daarom zouden we elk moment van het jaar een bezoek aan Boedapest willen brengen!

Een absolute must-visit is de kerstmarkt op Vörösmarty tér en bij de Sint Stefanus Bailiek (Szent István). Deze markt is de grootste en bekendste in Boedapest en is de afgelopen 3 jaar op rij uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Europa door European Best Destinations.

De markt opent dit jaar al op 18 november 2023 en blijft zelfs op nieuwjaarsdag geopend, voor het uitmelden van elk beetje kerstvreugde in 2023. De nadruk ligt op traditionele ambachtelijke producten met een eigentijdse twist, zowel in design als in hebbedingetjes. Elk jaar wordt zorgvuldig bepaald welke verkopers in de schattige kraampjes mogen staan door een onafhankelijke jury, dus je kunt rekenen op kwaliteit.

Voor 2023 opnieuw verkozen tot de beste kerstmarkt van Europa: Boedapest Advent Basilica (foto: EBD)

De kerstmarkt strekt zich uit van het Vörösmarty-plein via Deák Ferenc utca en aan de zijkant van Deák Ferenc tér tot aan de majestueuze basiliek. Hier wordt elke 30 minuten tussen 16.30 en 22.00 uur een prachtige 3D-lichtshow op de gevel van de basiliek geprojecteerd, wat al 8 jaar op rij verschillende kerstverhalen tot leven brengt.

Bovendien biedt de markt elk jaar een kleurrijk scala aan live muziek, openluchtschaatsbanen en activiteiten voor alle leeftijden. Het is zeker de moeite waard om het programma in de gaten te houden naarmate de opening nadert, en je kunt dit het beste doen via de website van Adventbazilika.hu.

Genieten met een hoofdletter G

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de culinaire verleidingen. De kerstmarkt biedt een uitgelezen kans om te genieten van de rijke Karpaten gastronomie. Elke week staat in het teken van een ander gastronomisch thema, met proeverijen en de mogelijkheid om authentieke kerstgerechten te proeven.

Natuurlijk hoort bij lekker eten ook iets te drinken. Je vindt hier wijnen uit heel Hongarije en zelfs bijzondere soorten pálinka. Maar als je de voorkeur geeft aan warme chocolademelk (al dan niet met een tic), lekkere koffies of gemberthee, dan is dat natuurlijk ook een prima keuze!

Openingstijden kerstmarkt Boedapest

De markt is doordeweeks geopend van 11.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds, en op vrijdag en zaterdag kun je er zelfs tot 23.00 uur terecht. Houd er rekening mee dat er aangepaste openingstijden gelden tijdens de feestdagen:

  • 24 december: 11.00-15.00 uur
  • 25 en 26 december: 11.00-20.00 uur
  • 31 december: 11.00-22.00 uur (eetkraampjes blijven open tot 03.00 uur ’s nachts)
  • 1 januari: 11.00-06.00 uur

De verschillende kerstmarkten van Boedapest op de kaart

Als het dan ook nog een witte kerst wordt, is de betovering compleet. Ben jij al weleens op de kerstmarkten van Boedapest geweest?

Ga dit jaar naar de kerstmarkt in Boedapest met TUI.nl in een luxe hotel, vanaf € 329

Bekijk nog veel meer kerstuitjes

Foto boven: Adventbazilika.hu