Kerstfeest

Krijgen we een witte kerst?

Witte kerst 2021

Krijgen we een witte kerst in 2021? Het weer voorspellen is ontzettend lastig en veel verder dan een paar weken vooruit kijken kan eigenlijk niet. Wij hebben gezocht of er ergens een wetenschapper is die serieus kijkt naar het weer op lange termijn en dat is nog best lastig.

Een witte kerst is pas een paar weken van tevoren te voorspellen.

Een witte kerst is zeldzaam maar sneeuw in december zou ook al heel leuk zijn en dat gebeurt veel vaker. We hebben een heel leuk artikel gevonden over de geschiedenis van de sneeuwval in Nederland. Daar kun je bij iedere jaartal lezen hoe het ook alweer zat met de sneeuw dat jaar.

Wat gaat het worden dit jaar? Dit?

Of moeten we onze eigen sneeuw gaan maken?

Weerberichten

Houd de site van de knmi in de gaten. Op nu.nl een artikel dat het niet te voorspellen is, duh….daar hebben we niks aan. Piet komt vast binnenkort met een voorspelling op PietsWeer .

Kerstboom met sneeuw
Kerstboom met sneeuw

Voor de bikkels onder ons

Taaie korst voor de bikkels die heel goed Engels verstaan en het geduld hebben om naar deze filmpjes te kijken. Maar wij horen daar niet bij….
Op Youtube is de meest populaire GavsWeatherVids (Let op opent filmpje in Youtube met geluid), daar staan filmpje met zeer lange termijn verwachting. MAAR….ze zijn in het Engels en behoorlijk complex.

Zodra we meer nieuws kunnen vinden over het weer komende kerst zullen we het hier plaatsen.

Witte kerst

Krijgen we een witte kerst? De kans dat het een witte kerst wordt is ongeveer 7%. Officieel is het een witte kerst wanneer er in De Bilt beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek is. Dit is sinds 1901 slechts 8 keer gebeurt, waarvan de laatste 2 keer in 2009 en 2010. Maar gelukkig is er wel veel vaker dan 8 keer ergens in Nederland sneeuw gevallen met kerst.

Op Wiki nog veel meer informatie over de witte kerst.

witte kerst

Leuke dingen doen in de sneeuw

Stel dat we een witte kerst krijgen dan wil je natuurlijk leuke dingen doen. Een witte kerst kan zeer memorabel zijn voor kinderen dus maak er iets moois van. De kans is namelijk groot dat ze over 10 jaar aan het kerstontbijt zitten en herinneringen ophalen over die geweldige kerst toen er sneeuw lag.

Vroege ochtendwandeling
Als het niet zeker is dat de sneeuw de hele dag blijft liggen ga er dan ’s ochtends vroeg op uit.

sneeuw engel maken

Sneeuwengel maken

Heb je een lekkere winterjas en skibroek? Ga naar buiten en maak sneeuwengelen. Ga op de grond liggen en beweeg armen op en neer en benen heen en weer. Als dan op staat en naar de sneeuw kijkt zie je een sneeuwengel.

Sneeuwballen gevecht

De papa’s tegen de mama’s niks zo leuk als een ouderwets sneeuwballen gevecht.

Sleeën

Zoek een heuvel ren naar boven en glij naar beneden. Kinderen kunnen dit uren volhouden.

Iglo bouwen

Heel veel goede plaksneeuw is hiervoor nodig en enige bouwkundige kennis.

Sneeuw vegen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt maar voor veel vooral oudere mensen is sneeuw geen zegen. Veeg het stoepje van de buurvrouw zodat ze veilig naar buiten kan.

Langlaufen

Woon je vlakbij een bos, bind de latten om en ga lekker langlaufen.

Sporen zoeken

Dieren laten sporen na in de sneeuw. Zoek samen met de kinderen naar sporen en zoek uit van welk dier ze komen. Je kan ook proberen de sporen te volgen. Een plek waar veel dieren komen zoals het bos is natuurlijk heel leuk maar ook in het park kan je sporen vinden van bijvoorbeeld honden en vogels.

De Kerstfee

 

 

Sport

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.