Kerstfeest

Elf on the Shelf

Elf on the shelf

Elf on the Shelf is een kersttraditie overgewaaid uit Amerika. Het idee is dat de Elf door de kerstman naar de kindertjes worden gestuurd om ze aan te moedigen tot goed gedrag. De kleine helper (Elf on the Shelf pop) van de kerstman kijkt overdag naar de kinderen en elke nacht keert de Elf terug naar de Noordpool om te vertellen of ze lief of stout zijn geweest. Het leuke van de Elf pop is dat de kinderen Elf iedere ochtend op een andere plek in het huis vinden MAAR! De kinderen mogen de Elf niet aanraken en de Elf zal nooit praten of bewegen wanneer de kinderen wakker zijn. Maar wat moet je doen als de kinderen Elf on the shelf per ongeluk hebben aangeraakt?

Waarschijnlijk is de elf verkrijgbaar bij Amazon
maar je kan ook kijken bij de
tweedehands boeken Elf on the Shelf te koop op bol.com.

Elf on the shelf kopen

Voordat je begint heb je natuurlijk de pop nodig van Elf on the Shelf en eventueel het boek. Het boek is nog niet in het Nederlands vertaald. Het boek is in het Engels maar ondertussen ook vertaald in heel veel talen waaronder Duits. Wil je het boek de pop of andere leuke artikelen zoals kleertjes voor Elf on the shelf kopen dan adviseren we je op dit moment Amazon. Ze hebben echt heel veel keus, ook een meisjes elf, kleertjes, schommels etc. Soms zijn er tweedehands boeken Elf on the Shelf te koop op bol.com. Wij hopen echt dat er snel een Nederlandse vertaling komt en dat Elf on the shelf makkelijker te verkrijgen is.

elf on the shelf

Het onstaan van Elf on the shelf

De wereld maakte in 2005 voor het eerst kennis met de Elf on the Shelf. Dat jaar publiceerden Carol Aebersold en haar dochter Chanda Bell een kinderboek met de titel The Elf on the Shelf: A Christmas Tradition.

Op de officiële website is er ook een pagina naar hun internationale websites. Nog niet in Nederland maar wel Duitsland en Engeland.

Elf on the shelf pop

Als jet boek niet wilt omdat het bijvoorbeeld niet in het Nederlands is kan je natuurlijk ook alleen de pop doen. Je vertelt zelf de kinderen het verhaal. We hebben gezocht en de beste optie voor alleen de pop en alle bijbehorende leuke spullen te vinden is Amazon.

Hoe werkt Elf on the Shelf?

Prik een datum

Kies een datum waarop je wilt dat de elf on the shelf verschijnt. In Amerika verschijnt de Elf soms al in november maar meestal op 1 december. Een goede vuistregel is om de elf te starten wanneer je de kerstboom voor het jaar opzet. Wat in Nederland meestal na Sinterklaas is. Houd er rekening mee dat de elf elke dag moet komen tot kerstavond. Als je een dag vergeet of mist, moet je een reden bedenken waarom de elf niet bewoog.

Bedenk een naam voor Elf on the shelf

Bedenk een naam voor je elf. Zorg ervoor dat je de elf bij zijn/haar naam introduceert en moedig je kinderen aan om de naam te gebruiken. Je kunt van je naam iets feestelijks maken zoals ‘sneeuwvlokje’ of ‘Jingle’ maar een gewone naam kan ook ‘Pieter’. Het is aan jou als ouder om een goede naam te bedenken.

De eerste verschijning

Bedenk de eerste plek voor jullie elf. Laat de elf op een ochtend verschijnen op een duidelijke plek waar je weet dat je kinderen hem zullen zien, zoals de keuken of woonkamer. Houd het de eerste ochtend simpel en vraag je kind wat ze weten over elfjes. Ze zullen je misschien verrassen met wat ze al weten over de nieuwe vriend van je familie! Je kunt de elf bijvoorbeeld op de eettafel of de bank laten zitten met zijn boek, wachtend op je kinderen als ze wakker worden.

Elf on the Shelf uitleggen

In Amerika hoef je elf on the shelf niet uit te leggen. Iedere ochtend op school vertellen kinderen elkaar alles over de nieuwe plek van hun elf. Maar in Nederland zal er nog wat uitleg nodig zijn.

  • Lees het boek voor
  • Schrijf een brief van de kerstman aan de kinderen. Deze brief kan uitleggen wat de elf doet, hoe lang hij zal blijven en de regels. Je kunt de kerstman bijvoorbeeld laten vertellen dat kinderen de elf niet mogen aanraken, dat de elf elke dag komt tot Kerstmis en dat hij elke avond verslag uitbrengt aan de kerstman op de Noordpool.

Beantwoord vragen

Vraag de kinderen of ze vragen hebben, en wees voorbereid op vragen die je zelf niet had kunnen bedenken. Je kan altijd de vraag op een briefje zetten en de elf zelf vragen. Dan heb je iets langer de tijd om na tedenken of op te zoeken.

Iedere ochtend een andere plek

Elke ochtend moet je als ouder zorgen dat de elf op een nieuwe plek is. Wij kunnen hier van alles zeggen, maar dit filmpje is zoveel leuker. Met een raclame en erg Amerikaans maar het geeft zo goed weer hoe erg het leeft in Amerika. Je kan ook op Pinterest kijken voor leuke plekken voor Elf on the shelf.

elf on the shelf kerst

Elf on the shelf – de regels

Er maar 2 regels, maar wel hele belangrijke regels.

Regel 1

Elf on the Shelf kent maar twee regels. Ten eerste mogen kinderen de elf niet aanraken want anders verliest de elf zijn magische krachten. Als een elf per ongeluk toch wordt aangeraakt, adviseert de officiële Elf on the Shelf-website kinderen om een ​​brief aan de kerstman te schrijven met excuses. Dan dienen ze een beetje kaneel naast de elf te strooien voordat ze naar bed gaan. “Kaneel is als vitamines voor verkenningselfen, en het helpt hen terug te keren naar de Noordpool”, luidt de website. “Zodra ze aankomen, zullen de dokters op de Noordpool ze controleren.”

Regel 2

De tweede regel van Elf on the Shelf is dat de elf niet zal praten of bewegen terwijl de kinderen wakker zijn. De elf beweegt alleen ’s nachts wanneer hij zijn reis op en neer naar de Noordpool maakt. Weer thuis bij de kinderen neemt de Elf een nieuwe positie in het huis in. In het verleden hebben we de elf allerlei gekke capriolen zien maken, van poker spelen tot selfies maken tot zonnebaden op het aanrecht.

De Kerstfee heeft nog meer leuke ideeën voor kerst met kinderen.

Bijzondere kerstballen

Bijzondere kerstballen

Op zoek naar speciale bijzondere kerstballen? Wij ook! Wij zijn altijd op zoek naar die ene bijzondere bal die onze boom dit jaar nog mooier gaat maken. Of die speciale…

Kerstpakketten 2023

kerstpakket

Kerstpakket 2023 Zoek jij een leuk kerstpakket voor 2023? Wij gaan je helpen! Dit artikel bevat heel veel leuke kerstpakketten en heel veel tips & ideeën maar ook een lijst…

De beste kerstboomstandaard

kerstboom standaard

Op zoek naar de beste kerstboomstandaard? Dan zit je hier goed, wij hebben voor je uitgezocht welke de beste kerstboomstandaard is. Na het bestuderen, in de praktijk brengen en het…

Foute kersttrui(endag)

foute kersttrui

Foutekersttruiendag 2023 Foutekersttruiendag 2023 is vrijdag 16 december. Lees alles over National Ugly Sweater Day. Dit is de derde vrijdag van december. Foute kersttrui 2023 Foute kersttrui 2023? Wij hebben…

Mannen adventskalender

mannen adventskalender

Ook mannen vinden het leuk om een adventskalender te openen en af te tellen tot kerst. Okay….. misschien niet alle mannen maar voor zelfs de meest stoere ik-heb-niks-met-kerst mannen zijn…

Kerstcadeau voor je ouders

cadeau voor ouders

Op zoek naar een kerstcadeau voor je ouders? Een cadeau voor je ouders samen en waar ze allebei blij van worden? En dat terwijl ze zeggen dat ze niks nodig…

1 gedachte over “Elf on the Shelf”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.