Web Analytics Made Easy - Statcounter
Kerstversiering

Kerstboom Piek symboliek

Het plaatsen van een piek bovenop de kerstboom is een oude traditie die teruggaat tot het midden van de 19e eeuw. Er zijn verschillende theorieƫn over de oorsprong van deze traditie.

Kersttip: bekijk vintage Kerstversiering op Catawiki.com, en soms zit er een mooie piek tussen.

Piek – ster van Bethlehem

Een theorie is dat de piek op de kerstboom de ster van Bethlehem symboliseert. Die volgens het kerstverhaal verscheen om de weg te wijzen naar de geboorteplaats van Jezus. De ster van Bethlehem wordt vaak afgebeeld als een heldere, vijfpuntige ster, en de piek op de kerstboom heeft vaak dezelfde vorm.

kerstboom piek ster

Piek tegen kwade geesten

Een andere theorie is dat de piek op de kerstboom de boom beschermt tegen kwade geesten of boze ogen. In sommige culturen geloofde men dat het ophangen van objecten op hoge plaatsen, zoals de top van een boom, een beschermend effect had.

Kerstengel piek

De engel symboliseert de engelen die aan de vooravond van de geboorte van Jezus het nieuws van zijn geboorte aan de wereld verkondigde.

Piek winterzonnewende

Sommige andere hedendaagse religieuze bewegingen vieren de winterzonnewende door een groenblijvende boom, een symbool van het voortdurende leven, te versieren met niet-christelijke symbolen en door boomtoppers te kiezen die de zon voorstellen.

Ongeacht de oorsprong van de traditie, is het plaatsen van een piek op de kerstboom tegenwoordig een wijdverbreide praktijk en een belangrijk onderdeel van de kerstversieringen. De piek kan verschillende vormen en materialen hebben. Van een eenvoudige ster tot een engel, een sneeuwvlok of andere decoraties die de feestelijke sfeer versterken.

En zo ging de piek viral..

De geschiedenis van de piek gaat terug tot het Victoriaanse tijdperk in het midden van de 19e eeuw, toen de Engelse koningin Victoria en haar man, prins Albert, de eerste kerstboom naar Windsor Castle haalden. De boom werd versierd met engelen, tinsels, zilverdraad ornamenten, kaarsen, kralen en een piek. Koningin Victoria was erg populair bij haar onderdanen, en wat deze geliefde koninklijke familie deed, raakte onmiddellijk in de mode – niet alleen in Groot-BrittanniĆ«, maar ook bij de modebewuste Amerikaanse high society aan de oostkust. In de christelijke cultuur zie je vaak pieken met afbeeldingen uit het kerstverhaal zoals de ster of een Engel.

Op zoek naar een klassieke of moderne piek voor je kerstboom? Kijk naar de populairste aanbiedingen op bol.com.

Lees nog meer over de piek op wikipedia.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.