Kerstversiering

Kerstboom Piek

De Piek is populair sinds de Engelse koningin Victoria haar kerstboom versierde met een piek. Je ziet pieken met christelijke afbeeldingen zoals een engel of een ster. Maar ook niet-christelijke symbolen zoals de zon.

Piek kopen? Bekijk de Top 10

kerstboom piek ster

Een ster bovenop de boom symboliseert de ster van Bethlehem, ook wel de kerstster genoemd, de ster die de 3 koningen naar Bethlehem leidde. De 3 koningen volgden de ster die stopte boven de plaats waar Jezus werd geboren.

kerstengel piek

De engel symboliseert de engelen die aan de vooravond van de geboorte van Jezus het nieuws van zijn geboorte aan de wereld verkondigde.

Nog meer pieken

Naast pieken met christelijke afbeeldingen heb je ook pieken met niet-christelijke symbolen zoals de zon. maar ook:

  • Kerstboom piek met verlichting
  • Strik als piek
  • Piek met belletjes
  • Houten piek

Piek kerstboom engels

In het Engels noemen de piek een Christmas Tree Topper.

De geschiedenis van de piek

De geschiedenis van de piek gaat terug tot het Victoriaanse tijdperk in het midden van de 19e eeuw, toen de Engelse koningin Victoria en haar man, prins Albert, de eerste kerstboom naar Windsor Castle haalden. De boom werd versierd met engelen, tinsels, zilverdraad ornamenten, kaarsen, kralen en een piek. Koningin Victoria was erg populair bij haar onderdanen, en wat deze geliefde koninklijke familie deed, raakte onmiddellijk in de mode – niet alleen in Groot-BrittanniĆ«, maar ook bij de modebewuste Amerikaanse high society aan de oostkust. In de christelijke cultuur zie je vaak pieken met afbeeldingen uit het kerstverhaal zoals de ster of een Engel. Sommige andere hedendaagse religieuze bewegingen vieren de winterzonnewende door een groenblijvende boom, een symbool van het voortdurende leven, te versieren met niet-christelijke symbolen en door boomtoppers te kiezen die de zon voorstellen.

Oude kerstpieken

Wil jij graag een oude kerstpiek? bekijk dan ons artikel over bijzondere Kerstballen, daar staan onder andere adresjes voor winkeltjes met oude kerstballen.

Youtube Piek

Als je op Youtube op piek zoekt dan kan je niet om dit filmpje heen.

De Kerstfee

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.