Web Analytics Made Easy - Statcounter
Kerstfeest

Xmas – waar komt dat vandaan?

Wat betekent Xmas (of X-mas)?

Xmas (of X-mas) wordt in het Engels vaak gebruikt in plaats van het woord Christmas. Het is afkorting van het woord Christmas dat door sommige mensen wordt verfoeid en als de vercommercialisering van Kerst wordt gezien. Maar is dit terecht? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Waar komt Xmas vandaan?

De afkorting X wordt al eeuwen gebruikt en zeker ver voor dat de eerste advertenties bestonden. Het werd voor het eerst gebruikt in het midden van de jaren 1500. X staat voor de Griekse letter chi, de beginletter in het woord Χριστός (Chrīstos).

En wat betekent Χριστός?

Χριστός betekent (Jezus) Christus. De ‘X’ is dus een afkorting voor het woord Christus. De ‘X’ is al honderden jaren een aanvaardbare weergave van het woord Christus. En aangezien het woord Christus heel veel wordt geschreven was zeker vroeger toen alle met de hand ging een afkorting heel erg handig.

Waar komt de -mas in Christmas vandaan?

De -mas in Christmas komt van het Oud-Engelse woord voor mis, zoals in een kerkdienst. Vooral in de rooms-katholieke kerk, inclusief een viering van de eucharistie. Men denkt dat dat woord, mæsse, is afgeleid van het kerklatijn missa, uiteindelijk van het Latijnse mittere, wat ‘wegzenden’ betekent. Het is misschien afgeleid van de slotformule in de Latijnse mis, Ite, missa est, wat betekent: “Ga, het is het ontslag!” Dat wil zeggen, de dienst is voorbij.

christus-xmas

Nu weet je waar het woord Xmas vandaan komt.
Op de Kerstfee vind je nog veel meer handige onderwerpen zoals: antieke kerstballen
Nog meer handige weetjes over Christus vind je op Wikipedia.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.