Web Analytics Made Easy - Statcounter
Tafelen

Chocoladefontein – het leukste en makkelijkste toetje

Zoek jij een leuk toetje of heb je al een chocoladefontein en wil je meer weten? Dan zit je hier goed. Iedereen die van chocolade houdt is gek op de chocoladefontein. Maar zelfs de niet chocolade liefhebbers kunnen lekker mee snoepen met de aardbeien en spekjes.

Waar kan je smeltchocolade kopen?

Smeltchocolade kan je in de supermarkt kopen. Lees dit artikel verder voor tips. Maar als je de beste chocolade voor de fontein wilt hebben ga dan naar bol.com voor smeltchocolade van Callebout.

Wat is een chocoladefontein?

Een chocoladefontein is een apparaat dat wordt gebruikt om gesmolten chocolade te laten stromen, zodat deze gemakkelijk kan worden gedipt met lekkers zoals fruit, koekjes, marshmallows en andere lekkernijen. Het apparaat bestaat uit een basis, een verwarmingselement en een toren waar de chocolade doorheen stroomt.

Hoe gebruik je een chocoladefontein?

De chocolade wordt gesmolten en opgewarmd in het apparaat. Soms is voorverwarmen van de chocolade sneller, dit hangt af van het apparaat. Vervolgens wordt het door middel van een motor omhoog gepompt naar de bovenkant van de toren. De chocolade stroomt dan langs de toren en valt in een continue stroom naar beneden in een grote kom of bak, waar het kan worden gedipt in door de gebruiker gekozen lekkere hapjes.

Chocoladefonteinen worden vaak gebruikt op feesten, bijvoorbeeld op bruiloften, verjaardagen of andere evenementen, omdat ze een leuke en smakelijke manier bieden om van chocolade te genieten.

Wat heb je nodig?

 • Chocoladefontein
 • Stokjes of vorkjes
 • Chocolade voor de fontein
 • Fruit, snoep etc om te dippen
 • Een tafel of tafelkleed dat vies mag worden (heeeel vies)
chocolade fontein

Wat kan je allemaal dippen in de chocolade fontein?

 • Aardbeien
 • Kiwi
 • Banaan
 • Ananas
 • Wafels in blokjes gesneden
 • Pretzels (zout en zoet hmmmm)
 • Spekjes
 • Churros
 • Bacon
 • Macadamia noten
 • Blokjes cake

Welke chocolade voor chocoladefontein?

De meeste bekende chocolade voor de chocoladefontein is chocolade van Callebaut en online verkrijgbaar bij bol.com.

De chocolade smelt je voor (zachtjes laat het niet te heet worden) en dan giet je het in de chocoladefontein. Je hebt chocolade nodig die bij vrij lage tempratuur vloeibaar blijft ander loopt het apparaat vast maar te warm is ook niet goed want dan verbrandt iedereen zijn mond. Callebout heeft verschillende smaken zoals bijvoorbeeld witte chocolade.

Zelf chocolade maken voor de chocoladefontein

Voor een chocoladefontein heb je vloeibare chocolade nodig, en je hebt genoeg nodig zodat het apparaat het rond kan pompen. Je kan ook je eigen chocolade smelten. Je hebt ongeveer een kilo chocolade nodig en dat verdun je met 100ml olie zodat het vloeibaarder is dan normaal. Vaak wordt geadviseerd de chocolade in de magnetron of aubainmarie voor te verwarmen.

We hebben het nog nooit getest maar dit is een superlekker recept voor chocoladesaus. Het zal alleen niet stollen wanneer het afkoelt, maar de meeste van ons wachten daar toch niet op met het smullen van de chocoladefontein. Bekijk ook: recept voor chocoladesaus.

chocoladefontein

Hoeveel chocolade nodig voor fontein?

Dit is afhankelijk van de grootte van de fontein, maar dat is meestal tussen de 500 gram en een kilo chocolade. Je hebt namelijk genoeg chocolade nodig voor het apparaat om het rond te pompen.

De geschiedenis van de chocoladefontein

De geschiedenis van de chocoladefontein gaat terug tot de 19e eeuw, toen Zwitserse chocoladeproducenten op zoek waren naar manieren om hun chocolade op een unieke manier te presenteren. In 1904 creëerde de Zwitserse chocolatier Henri Nestlé de eerste chocoladefontein voor de World’s Fair in Saint Louis, Missouri. Nestlé gebruikte een opstelling met warm water om de chocolade op temperatuur te houden en deze door een fontein te laten stromen.

In de jaren ’20 en ’30 werd de chocoladefontein een populaire attractie op feestjes en sociale bijeenkomsten in Europa en de Verenigde Staten. In de jaren ’50 en ’60 nam de populariteit af, maar de chocoladefontein maakte een comeback in de jaren ’90 en is sindsdien een populaire aanvulling op evenementen zoals bruiloften, verjaardagen en feestjes.

Tegenwoordig zijn chocoladefonteinen verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, en worden ze vaak gebruikt op speciale evenementen en bijeenkomsten. Hoewel de basisprincipes van het ontwerp hetzelfde zijn gebleven sinds de uitvinding door Nestlé, hebben moderne chocoladefonteinen geavanceerde functies, zoals programmeerbare temperatuurregeling en een eenvoudiger reinigingsproces.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.