Wat is een duurzame kerstboom? Wij hebben voor je uitgezocht wat de meest duurzame kerstboom is. Oftewel een milieuvriendelijk kerstboom met de laagste CO2-voetafdruk.
Zowel de echte kerstboom als de kunstkerstboom hebben voor- en nadelen. De voorstanders van de echte kerstboom gaan voor geur en de ‘gezelligheid’ van een echte boom. De voorstanders van de kunstkerstboom gaan voor makkelijk, mooie gelijke vorm en valt niet uit.
In dit artikel:
- De meest duurzame kerstboom
- Kerstboom in je tuin
- Kerstboom lenen en terugbrengen
- Hoe gooi je duurzaam een kerstboom weg?
- CO2-voetafdruk van een kunstkerstboom
- Milieuvriendelijke kunstkerstboom (huh?!)
Lees ook: Je eigen kerstboom zagen (vaak voor Staatsbosbeheer)
Meest duurzame kerstboom
Om maar met de deur in huis te vallen de meest duurzame kerstboom is een levende kerstboom. Dit komt omdat een levende boom Co2 opneemt en niet afgeeft.
Zorg dat je de boom zo lokaal mogelijk koopt om transportkosten te vermijden. Er zijn in Nederland een aantal kerstboomkwekerijen dus de boom hoeft niet van ver te komen. Vraag aan de kerstboomverkoper waar de boom vandaan komt.
Een kerstboom van de kwekerij wordt vervangen door nieuwe baby kerstboompjes en worden dus niet uit de vrije natuur gehaald. Een echte kerstboom is dus niet ‘zielig’ voor het bos. En soms zijn er kerstboom acties bij staatsbosbeheer. Dan is het tijd om het bos op te ruimen en mag je in het bos een gemarkeerde boom weghalen.
Kerstboom in je tuin
Laat de boom een paar dagen wennen aan de koude tempraturen. Door bijvoorbeeld je boom in de garage te zetten. Vervolgens plant je de boom op een moment dat het niet vriest. Duurt dat even, vergeet dan niet je boom water te geven. Water blijven blijft belangrijk ook in de zomer. Je boom heeft de meeste kans als je de boom pas na 2 jaar weer naar binnen haalt. Kortom je hebt dus 2 bomen nodig in je tuin.
Kerstboom lenen en terugbrengen
Een voorbeeld hiervan is BeterBoompje. Elk jaar worden er 2,7 miljoen kerstbomen weggegooid. BeterBoompje heeft als missie om de wegwerpkerstboom te vervangen door échte kerstbomen die teruggeplant (en hergebruikt) kunnen worden. Zij organiseren rond de feestdagen pick-up points gevestigd door heel Nederland. Op de site reserveer je een kerstboom met kluit of zonder kluit. Deze kun je op de vastgestelde dagen ophalen op het desbetreffende pick-up point. Na de feestdagen breng je de boom met kluit terug en deze boom wordt weer teruggeplant. Voor de bomen zonder kluit worden er twee nieuwe biologische adoptie kerstboompjes aangeplant.
Hoe gooi je duurzaam een kerstboom weg?
Is een boom in de tuin of huren geen optie kijk dan naar de volgende meest duurzame optie. Bij de productie van een kunstkerstboom komt Co2 vrij en is milieuonvriendelijker dan een echte boom. Echter de kunstkerstboom gaat naar zolder voor volgend jaar en de echte boom wordt weggegooid.
De manier waarop je de kerstboom weggooit maakt een groot verschil op het milieu. De kerstboom ‘gewoon’ op de afvalberg neerleggen produceert namelijk Co2 en methaan.
Voor een boom van 2 meter zonder kluit geldt dat de CO2-voetafdruk 16kg is, wanneer de kerstboom op de afvalberg terecht komt. Dit komt omdat bij de ontbinding methaan vrijkomt (Methaan is een sterk broeikasgas: 1 kilo methaan heeft hetzelfde effect als 28 kilo CO2). Echter als je de kerstboom verbrand of versnipperd (en de snippers in de tuin gebruikt) dan breng je de CO2 voetafdruk terug met maar liefst 80% (ongeveer 3,5 kg).

CO2-voetafdruk kunstkerstboom
Voor de kunstkerstboom wordt van olie eerst plastic gemaakt en (waarschijnlijk) in een Aziatische fabriek wordt er een kunstkerstboom van gemaakt die vervolgens per containerschip naar Nederland wordt gebracht.
Een kunstkerstboom van 2 meter heeft een Co2-voetafdruk van 40 kg. De 40 kg CO2 komt voor ongeveer 2/3 van plastic die gebruikt wordt en 1/3 bij het fabriceren van de boom. Het transport zit hier dus nog niet bij in.
Dus ga je toch voor de kunstkerstboom dan zal je de boom minstens 10 keer neer moeten zetten om je CO2 voetafdruk gelijk te maken aan de echte kerstboom.
Milieuvriendelijke kunstkerstboom
Wil je toch echt een kunstkerstboom overweeg dan een tweedehands boom te koppen. Red er een bij de Kringloop of kijk op Marktplaats. Zo gaat de boom jaren langer mee en is er per jaar minder CO2 gebruik.
Ps: Wij zijn geen wetenschappers maar hebben heel veel tijd gestopt in het uitzoeken. Mochten we iets gemist hebben laat het ons dan weten. Wij hebben onder andere de onderstaande websites gebruikt:
https://www.milieucentraal.nl
https://www.carbontrust.com/

Je bent op de site van De Kerstfee. Bij de kerstuitjes staat een artikel over zelf je kerstboom uitzoeken.
Foute kersttrui(endag)
Foute kersttruiendag 2023 Je foute kersttrui draag je op Foute Kersttruiendag is dit jaar op vrijdag 15 december 2023. Foute Kersttruiendag wordt gevierd op de 3de vrijdag van december. Foute…
Bijzondere kerstballen
Op zoek naar speciale bijzondere kerstballen? Wij ook! Wij zijn altijd op zoek naar die ene bijzondere bal die onze boom dit jaar nog mooier gaat maken. Of die speciale…
Mannen adventskalender
Mannen adventskalender, wie zegt dat adventskalenders alleen voor kinderen zijn? Ook mannen vinden het leuk om een adventskalender te openen en af te tellen tot kerst. Mannen verdienen ook hun…
Kerstpakketten 2023
Kerstpakket 2023 Zoek jij een leuk kerstpakket voor 2023? Wij gaan je helpen! Dit artikel bevat heel veel leuke kerstpakketten en heel veel tips & ideeën maar ook een lijst…
De beste kerstboomstandaard
Op zoek naar de beste kerstboomstandaard? Dan zit je hier goed, wij hebben voor je uitgezocht welke de beste kerstboomstandaard is. Na het bestuderen, in de praktijk brengen en het…
Kerstcadeau voor je ouders
Op zoek naar een kerstcadeau voor je ouders? Een cadeau voor je ouders samen en waar ze allebei blij van worden? En dat terwijl ze zeggen dat ze niks nodig…