Kerstversiering

Duurzame kerstboom

De meest duurzame kerstboom? Wij hebben voor je uitgezocht wat de meest milieuvriendelijke kerstboom is. Oftewel de kerstboom met de laagste CO2-voetafdruk.

Wat is de meest duurzame kerstboom?
De meest milieuvriendelijke kerstboom
die je kan hebben is een levende kerstboom.

Zowel de echte kerstboom als de kunstkerstboom hebben voor- en nadelen. De voorstanders van de echte kerstboom gaan voor geur en de ‘gezelligheid’ van een echte boom. De voorstanders van de kunstkerstboom gaan voor makkelijk, mooie gelijke vorm en valt niet uit. In dit artikel gaan lees je wat de meest duurzame kerstboom is en of een kunstkerstboom ook duurzaam kan zijn.

In dit artikel (snellinks):

Dit kan natuurlijk ook, deze boom van duurzaam karton is maar liefst 160cm hoog.

De milieuvriendelijkste kerstboom

Om maar met de deur in huis te vallen een echte kerstboom neemt Koolstofdioxide (Co2) en water op en hier komt zuurstof (O2) bij vrij. De meest milieuvriendelijke kerstboom die je kan hebben is een levende kerstboom. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan maar een paar tips zijn:

  • Voldoende licht door de boom bij het raam te zetten
  • Voldoende water elke dag even checken
  • Overgang tempratuur zo klein mogelijk en wellicht even via de garage naar binnen en naar buiten
  • De kerstboom niet tegen de verwarming aanzetten
  • De kerstboom zo kort mogelijk naar binnen

Zorg dat je de boom zo lokaal mogelijk koopt om transportkosten te vermijden. Er zijn in Nederland een aantal kerstboomkwekerijen dus de boom hoeft niet van ver te komen. Vraag aan de kerstboomverkoper waar de boom vandaan komt.

Houten kerstboom

In plaats van een ‘normale’ kerstboom kan je ook een houten kerstboom overwegen. Een houten kerstboom heeft een aantal voordelen, duurzaam (mits duurzaam hout natuurlijk), past in de opslag en het is weer eens wat anders.

Kartonnen kerstboom

Een andere duurzame kerstboom is een kartonnen kerstboom.

Duurzame kerstboom online bestellen

Ga je toch liever voor echt? Je kan een Nederlandse kerstboom met kluit online bestellen bij bol.com. De kerstbomen worden op bol.com aangeboden door ‘kerstboomthuisgeleverd’ wij hebben het uitgezocht en deze bomen komen allemaal van Nederlandse bodem. Wanneer je zelf ver moeten rijden om een kerstboom te kopen kan het milieuvriendelijker zijn de boom te laten bezorgen dan zelf op en neer te rijden.

Duurzame kerstboom kwekerij

Een kerstboom van de kwekerij wordt vervangen door nieuwe baby kerstboompjes en worden dus niet uit de vrije natuur gehaald. Een echte kerstboom is dus niet ‘zielig’ voor het bos.

kerstboom duurzaam

Duurzame kerstboom huren

Heb je geen groene vingers en/of tuin dan kun je steeds vaker een kerstboom huren. Deze boom breng je na gebruik terug en gaat dan de grond weer in bij de kweker. Dit is alleen duurzaam als je niet te ver weg woont van het verhuur adres natuurlijk.

Kijk ook bij ons artikel over je eigen kerstboom zagen. De titel is verwarrend maar daar staan soms leverancier tussen waar je de boom kan uitgraven en na de Kerst kan terugbrengen.

Echte boom weggooien produceert Co2

Is een boom in de tuin of huren geen optie kijk dan naar de volgende meest duurzame optie. Bij de productie van een kunstkerstboom komt Co2 vrij en is milieuonvriendelijker dan een echte boom. Echter de kunstkerstboom gaat naar zolder voor volgend jaar en de echte boom wordt weggegooid.

De manier waarop je de kerstboom weggooit maakt een groot verschil op het milieu. De kerstboom ‘gewoon’ op de afvalberg neerleggen produceert namelijk Co2 en methaan.

Voor een boom van 2 meter zonder kluit geldt dat de CO2-voetafdruk 16kg is, wanneer de kerstboom op de afvalberg terecht komt. Dit komt omdat bij de ontbinding methaan vrijkomt (Methaan is een sterk broeikasgas: 1 kilo methaan heeft hetzelfde effect als 28 kilo CO2). Echter als je de kerstboom verbrand of versnipperd (en de snippers in de tuin gebruikt) dan breng je de CO2 voetafdruk terug met maar liefst 80% (ongeveer 3,5 kg).

CO2-voetafdruk kunstkerstboom

Voor de kunstkerstboom wordt van olie eerst plastic gemaakt en (waarschijnlijk) in een Aziatische fabriek wordt er een kunstkerstboom van gemaakt die vervolgens per containerschip naar Nederland wordt gebracht.

Een kunstkerstboom van 2 meter heeft een Co2-voetafdruk van 40 kg. De 40 kg CO2 komt voor ongeveer 2/3 van plastic die gebruikt wordt en 1/3 bij het fabriceren van de boom. Het transport zit hier dus nog niet bij in.

Dus ga je toch voor de kunstkerstboom dan zal je de boom minstens 10 keer neer moeten zetten om je CO2 voetafdruk gelijk te maken aan de echte kerstboom.

Milieuvriendelijke kunstkerstboom

Wil je toch echt een kunstkerstboom overweeg dan een tweedehands boom te koppen. Red er een bij de Kringloop of kijk op marktplaats.

Ps: Wij zijn geen wetenschappers maar hebben heel veel tijd gestopt in het uitzoeken. Mochten we iets gemist hebben laat het ons dan weten. Wij hebben onder andere de onderstaande websites gebruikt:
https://www.milieucentraal.nl
https://www.carbontrust.com/

duurzame kerstboom

Je bent op de site van De Kerstfee. Bij de kerstuitjes staat een artikel over zelf je kerstboom uitzoeken.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.