Kerstversiering

Duurzame kerstboom

De meest duurzame kerstboom? Wij hebben voor je uitgezocht wat de meest milieuvriendelijke kerstboom is. Oftewel wat is de kerstboom met de laagste CO2-voetafdruk.

Lees ook: Je eigen kerstboom zagen (vaak voor staatsbosbeheer)

Zowel de echte kerstboom als de kunstkerstboom hebben voor- en nadelen. De voorstanders van de echte kerstboom gaan voor geur en de ‘gezelligheid’ van een echte boom. De voorstanders van de kunstkerstboom gaan voor makkelijk, mooie gelijke vorm en valt niet uit. In dit artikel vind je wat de meest duurzame kerstboom is en of een kunstkerstboom ook duurzaam kan zijn.

Meest duurzame kerstboom

Om maar met de deur in huis te vallen de meest duurzame kerstboom is een levende kerstboom. Dit komt omdat een levende boom Co2 opneemt en niet afgeeft.

Zorg dat je de boom zo lokaal mogelijk koopt om transportkosten te vermijden. Er zijn in Nederland een aantal kerstboomkwekerijen dus de boom hoeft niet van ver te komen. Vraag aan de kerstboomverkoper waar de boom vandaan komt.

Een kerstboom van de kwekerij wordt vervangen door nieuwe baby kerstboompjes en worden dus niet uit de vrije natuur gehaald. Een echte kerstboom is dus niet ‘zielig’ voor het bos. En soms zijn er kerstboom acties bij staatsbosbeheer. Dan is het tijd om het bos op te ruimen en mag je in het bos een gemarkeerde boom weghalen.

Duurzame kerstboom online bestellen

Blijf je liever thuis of is de kerstboomverkoop erg ver weg? Je kan een Nederlandse kerstboom met kluit online bestellen bij bol.com. Het aanbod wisselt te snel om je goed te adviseren, kijk vooral naar herkomst en of de boom biologisch is geteeld.

Top 10 Echte kerstbomen! Kijk op bol.com

Kerstboom goed houden

Vervolgens probeer je de boom in ieder geval in leven te houden zolang de boom in je woonkamer staat:

  • Voldoende licht door de boom bij het raam te zetten
  • Voldoende water elke dag even checken
  • Overgang tempratuur zo klein mogelijk en wellicht even via de garage naar binnen en naar buiten
  • De kerstboom niet tegen de verwarming aanzetten
  • De kerstboom zo kort mogelijk naar binnen

Na de kerst heb je een aantal mogelijkheden:

duurzame kerstboom

Kerstboom in je tuin

Laat de boom een paar dagen wennen aan de koude tempraturen. Door bijvoorbeeld je boom in de garage te zetten. Vervolgens plant je de boom op een moment dat het niet vriest. Duurt dat even, vergeet dan niet je boom water te geven. Water blijven blijft belangrijk ook in de zomer. Je boom heeft de meeste kans als je de boom pas na 2 jaar weer naar binnen haalt. Kortom je hebt dus 2 bomen nodig in je tuin.

Duurzame kerstboom terugbrengen

Heb je geen groene vingers en/of tuin dan kun je steeds vaker een kerstboom huren. Deze boom breng je na gebruik terug en gaat dan de grond weer in bij de kweker. Dit is alleen duurzaam als je niet te ver weg woont van het verhuur adres natuurlijk. Maar zolang je met heen en weer rijden minder Co2 uitstoot (heel grof gerekend is het 100 gram per kilometer) dan door het weggooien van je boom ben je nog steeds duurzamer bezig.

Kijk ook bij ons artikel over je eigen kerstboom zagen. De titel is verwarrend maar daar staan soms leverancier tussen waar je de boom kan uitgraven en na de Kerst kan terugbrengen.

Echte boom weggooien produceert Co2

Is een boom in de tuin of huren geen optie kijk dan naar de volgende meest duurzame optie. Bij de productie van een kunstkerstboom komt Co2 vrij en is milieuonvriendelijker dan een echte boom. Echter de kunstkerstboom gaat naar zolder voor volgend jaar en de echte boom wordt weggegooid.

De manier waarop je de kerstboom weggooit maakt een groot verschil op het milieu. De kerstboom ‘gewoon’ op de afvalberg neerleggen produceert namelijk Co2 en methaan.

Voor een boom van 2 meter zonder kluit geldt dat de CO2-voetafdruk 16kg is, wanneer de kerstboom op de afvalberg terecht komt. Dit komt omdat bij de ontbinding methaan vrijkomt (Methaan is een sterk broeikasgas: 1 kilo methaan heeft hetzelfde effect als 28 kilo CO2). Echter als je de kerstboom verbrand of versnipperd (en de snippers in de tuin gebruikt) dan breng je de CO2 voetafdruk terug met maar liefst 80% (ongeveer 3,5 kg).

Kerstboom op stof

Dit is zo leuk! Kerstbomen op stof met echte lampjes. Site: https://flatflowers.nl/tiny-trees/

CO2-voetafdruk kunstkerstboom

Voor de kunstkerstboom wordt van olie eerst plastic gemaakt en (waarschijnlijk) in een Aziatische fabriek wordt er een kunstkerstboom van gemaakt die vervolgens per containerschip naar Nederland wordt gebracht.

Een kunstkerstboom van 2 meter heeft een Co2-voetafdruk van 40 kg. De 40 kg CO2 komt voor ongeveer 2/3 van plastic die gebruikt wordt en 1/3 bij het fabriceren van de boom. Het transport zit hier dus nog niet bij in.

Dus ga je toch voor de kunstkerstboom dan zal je de boom minstens 10 keer neer moeten zetten om je CO2 voetafdruk gelijk te maken aan de echte kerstboom.

Milieuvriendelijke kunstkerstboom

Wil je toch echt een kunstkerstboom overweeg dan een tweedehands boom te koppen. Red er een bij de Kringloop of kijk op marktplaats.

Ps: Wij zijn geen wetenschappers maar hebben heel veel tijd gestopt in het uitzoeken. Mochten we iets gemist hebben laat het ons dan weten. Wij hebben onder andere de onderstaande websites gebruikt:
https://www.milieucentraal.nl
https://www.carbontrust.com/

kerstboom duurzaam

Je bent op de site van De Kerstfee. Bij de kerstuitjes staat een artikel over zelf je kerstboom uitzoeken.

De beste kerstboomstandaard

kerstboom standaard

Op zoek naar de beste kerstboomstandaard? Dan zit je hier goed, wij hebben voor je uitgezocht welke de beste kerstboomstandaard is. Na het bestuderen, in de praktijk brengen en het…

Bijzondere kerstballen

Bijzondere kerstballen

Op zoek naar speciale bijzondere kerstballen? Wij ook! Wij zijn altijd op zoek naar die ene bijzondere bal die onze boom dit jaar nog mooier gaat maken. Of die speciale…

Kerstpakketten 2023

kerstpakket

Kerstpakket 2023 Zoek jij een leuk kerstpakket voor 2023? Wij gaan je helpen! Dit artikel bevat heel veel leuke kerstpakketten en heel veel tips & ideeën maar ook een lijst…

Foute kersttrui(endag)

foute kersttrui

Foute kersttrui 2022 Foute kersttrui 2022? Wij hebben weer de meeste foute kersttruien voor je uitgezocht: Bekijk top 10 kersttruien op bol.com Mooie Kersttrui Deze is helemaal niet fout maar…

Mannen adventskalender

mannen adventskalender

Ook mannen vinden het leuk om een adventskalender te openen en af te tellen tot kerst. Okay….. misschien niet alle mannen maar voor zelfs de meest stoere ik-heb-niks-met-kerst mannen zijn…

Kerstcadeau voor je ouders

cadeau voor ouders

Op zoek naar een kerstcadeau voor je ouders? Een cadeau voor je ouders samen en waar ze allebei blij van worden? En dat terwijl ze zeggen dat ze niks nodig…

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.